Бананов татен
Необходими Продукти :
За тестото :
брашно - 1 и 1/2 ч.ч.масло - 100 г
яйца - 1 бр.
захар - 2 с.л.
йогурт - 125 г
бакпулвер - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
За плънката :
масло - 50 гзахар - 100 г
банани - 6 бр.
Начин на приготвяне :
Брашното
се пресява, добавя се бакпулверът, солта и разтопеното масло. Разбърква
се и се добавят захарта, яйцето и йогуртът. Меси се до полъчаването на гладко тесто. Прави се на топка и се оставя да престои в хладилника за 30 минути.
Приготвя се плънка, като в тава се разтопява маслото на котлон и се добавя другото масло. След това се добавя захарта и се загрява на среден огън при непрекъснато разбъркване, докато не се образува златист карамел - около 5/7 минути.
Сваля се от котлона и се оставя да се охлади за 10/15 минути. Бананите се беляат и се режат на половинки по дължина. Редят се в тавата, като част от бананите се режат на по-къси парчета, за да запълнят тавата.
Тестото се разточва така, че да бъде малко по-голямо от тавата. С него се покриват бананите, като ръбовете на тестото се напъхват под тях. Пече се 30 минути на 200 градуса. Покрива се с кърпа, след като се извади, и се оставя за 5 минути. Обръща се и се сервира.
Приготвя се плънка, като в тава се разтопява маслото на котлон и се добавя другото масло. След това се добавя захарта и се загрява на среден огън при непрекъснато разбъркване, докато не се образува златист карамел - около 5/7 минути.
Сваля се от котлона и се оставя да се охлади за 10/15 минути. Бананите се беляат и се режат на половинки по дължина. Редят се в тавата, като част от бананите се режат на по-къси парчета, за да запълнят тавата.
Тестото се разточва така, че да бъде малко по-голямо от тавата. С него се покриват бананите, като ръбовете на тестото се напъхват под тях. Пече се 30 минути на 200 градуса. Покрива се с кърпа, след като се извади, и се оставя за 5 минути. Обръща се и се сервира.
Коментари
Публикуване на коментар