Райграс или тревна смеска?

Когато човек реши да си направи „полянка“ в двора, в повечето случай той дори не подозира с какви трудности ще му се наложи да се справя. Всеобщо мнение е, че това е „лесна работа“. Но на практика не е така, щом толкова желаният тип трева английска ливада, все още не е масово застъпена нито в парковете, нито в домашните градини. Абсолютно необходимо е да се знаят и стриктно да се спазват основни принципи при изграждането на тревни насаждения. Успешното създаване на тревен килим зависи от качеството на всички последователни етапи – подбор на видовете и тревните смески, подобряване и подготовка на почвата, засяване, грижи за младия посев и текущо поддържане на тревната площ. Само по този път можете да постигнете създаването на истински тревен килим, който с идеалната си зелена повърхност представлява най-добър фон за изява на другите растителни групировки и основа за цялостното формиране на парковия пейзаж.
 ОСНОВНИ ВИДОВЕ ЗА ТРЕВНИ НАСАЖДЕНИЯ:
Видовете треви, изграждащи тревните смески, принадлежат към едно голямо ботаническо семейство. Съществуват много разновидности от един и същи вид и постоянно се създават нови.

ЧИСТ ВИД ИЛИ СМЕСКА?
След като вече се запознахте с отделните видове треви и техните качества, възниква въпросът „Трябва ли да засяваме с един вид, или със смеска?“ Опитът показва, че в повечето случаи монокултурата (засяването с един вид) е рядко използвана, защото съществуват очевидни рискове. При този вид засяване трябва да е налице пълно съответствие между екологичните изисквания на вида и условията на месторастене. Както и интензивна поддръжка, което е трудно осъществимо. С други думи, по-голяма част от тревите се използват и предлагат във вид на смески, защото комбинацията от няколко вида има редица предимства, които се състоят в следното:
► Отделните видове се допълват взаимно по време на растежа и жизнения цикъл. Бързорастящите дават първоначалния ефект, а по-бавнорастящите и трайни видове осигуряват дълговечността на тревния чим.
► Постига се широко и всестранно оползотворяване на хранителните вещества в почвата поради различните потребности на отделните видове.
► Чимът е с по-голяма екологична пластичност, жизненост и устойчивост като цяло, поради по-широкия му диапазон на приспособяване към условията на месторастене.
► Постига се конкурентноспособен и плътен тревен чим, благодарение на съчетанието между различните жизнени форми (типове коренови системи, надземни издънки), които взаимно се допълват.
КАК ДА ИЗБИРАМЕ ТРЕВНИ НАСАЖДЕНИЯ?
Това е едно сериозно решение. Лошият избор често води до необратими последици. Така при икономии за закупуване на тревни смески вие  правите едно дългосрочно лошо вложение. Ето защо Ви съветваме задължително да се обърнете към специалист, който най-точно да определи какъв тип тревна смеска Ви е е необходима,  в зависимост от площта, която ще засявате.
Изискванията най-често са: бързина на настаняване и дълговечност, издръжливост на отъпкване, болести, сянка, почви с по-тежък механичен състав, добро развитие при сухи и бедни почви, запазване на максимално зелен цвят през зимата и не на последно място плътност, финес и гъстота на създадения тревен чим.
Задължително трябва да имате ясна позиция по въпроса с каква цел се създава тревното насаждение. Като цяло различаваме три вида използване: декоративно – тук видовете трябва да бъдат преди всичко фини, гъсти и да могат да издържат на къси и чести коситби, за отдих и забавления – тази категория съчетава доста голям брой видове, които трябва да отговарят на следните условия: добър естетически вид, издръжливост на отъпкване (дори интензивно), лесно и бързо настаняване, лесна поддръжка: спортни терени – за тази категория устойчивостта на отъпкване и късане е основно качество.

ТЕХНИКА ЗА ЗАСЯВАНЕ:
За да бъде засяването качествено, трябва да се сее равномерно, без да остават празнини. Това е трудно постижимо при ръчна сеитба, затова се препоръчва тя да става механизирано. Механизираното засяване гарантира по-равномерен посев и способства за укрепването на кореновата система на достатъчна дълбочина. След засяването семената се зариват с тънък слой почва и задължително се валират. При тежки почви валиране не се препоръчва.
По време на покълването, за да се осигури оптимална влага е необходимо често поливане. Ако времето е горещо, може да се мулчира, или засенчи с дървени стърготини, сухи листа, слама и др. с цел да се предотврати излишното изпарение на влага от почвата. При първата коситба мулча се разбива и почвата се обогатява.

СЕЗОНИ И ВРЕМЕ ЗА ПОСЕВ:
Най-добри резултати дава късното пролетно засяване (средата на април – средата на май). То трябва да бъде съпроводено с необходимото поливане. Ранното пролетно и късното есенно засяване (края на септември - октомври) не се препоръчват въпреки достатъчното количество влага в почвата, тъй като времето все още е студено. Семената покълнват бавно, а при екстремни температури има опасност от измръзване. Късният летен посев (края на август – началото на септември) дава добри резултати поради високата температура на почвата (семената покълнват за около 10 дни) и големите денонощни амплитуди, които подпомагат бурното протичане на процесите на покълване. При сеитбата преди този период отново остава редовното поливане на посева два пъти на ден.

Използван източник: ТОТЕХ ЕООД

Коментари

Популярни публикации от този блог

Торта без печене